Den betydelselösa betydelsen

Att vara någon i andras ögon, helst i många andras ögon, har betydelse i dagens informationssamhälle där mellanmänskliga kontakter är betydelselösa.

Därför bloggar folk som vill ropa ut vad vi ser och betraktar. Vi ändrar skepnad från att vara den där dåren på en upp-och-ned-vänd tomback i speakers corner som hojtar ut något budskap. Speakers corner har flyttat in och finns nu bakom tangentbordet i många svenska hem. Men vem för talan åt de som inte har en dator?

Samhället blir mer och mer uppdelat. Aldrig har vi haft så mycket utrymme för tankar, åsikter, klädstilar, musikstilar m.m. och aldrig har vi haft så lite intresse för de som skiter i tankar, åsikter, klädstilar, musikstilar m.m. – de som varje dag kämpar för sin överlevnad, både inom vårt land som utanför.

Vi, det datoriserade folket, är ett fattigt folk – fattiga på medmänsklighet. Vi är förlorade i myten om att konsumtionen är det som får fart och snurr på allt. Ekonomer i vårt avlånga land skyller på Svensson för att de handlar för lite, köper för få nya bilar. Volvo och Saabs kräftgång beror på vanligt folks ekonomiska folkvett, hävdar ekonomerna. Shuv it up your … Svensson!, säger de tydligt.

Jag håller inte med. I USA har man nu analyserat den ekonomiska nedgången om och om igen. Man kommer fram till samma resultat varje gång med någon nyansskillnad. Det är banker och utlåningsinstituts bonusar som drivit på krisen så att den är där den är. Individualismen har visat upp sig och några få äger så fruktansvärt mycket mer än kollektivet att man tappar nästan andan vid blotta tanken. Kollektivet blir fattigt som bara den och då finns ingen köpkraft då dessa få herrar inte kan konsumera i samma takt som kollektivet.

Bonussystemet har haft som ändamål att belöna enskilda individer efter prestation. Aaron Beck och Skinner bevisade för länge sedan att vi kan styra människans beteende via belöningssystem. Effekterna av belöningar är långt mer effektiva än bestraffningssystemet. På banker har det visat sig vara förödande med belöning i form av bonussystem då man får mer i bonus ju mer man lånar ut, man belönar fel saker helt enkelt. Under andra världskriget gjorde man samma fel – man belönade de som dödade flest judar. Hjältar från olika krig är ofta belönade för att de tagit kål på en massa människor – belöningen är alltså kopplad till fel handling, dödandet/utlånandet/15 min i TV.

I vårt avlånga land belönar vi t.ex. de som syns i TV eller blondinbloggar. Att vara känd genom mediebruset är själva belöningen men vilket beteende är det vi belönar? Jag-gör-vad-som-helst-beteendet belönar vi och skrattar gott åt falsksång i idol från människor som stått framför spegeln hemma med drömmar och fått en felaktig bild av sig själva. Vi hånar människor som gjort bort sig i tv-rutan runt lunchbordet på arbetsplatser. Vi blir förbannade när dessa cyniska drag visar sig bland bankdirektörer och bolagsstyrelser då de skiter i vanligt folk, men vanligt folk skiter ju också i vanligt folk. Detta hårda och känslokalla, sura kväver oss långsamt och jag hoppas att mångkulturen kan vara motkraften mot cynismen och föraktet vi idag ser i vårt samhälle.

Krama en sjuksyster!

Bjud någon på mat!

Säg hej till grannen!

Bete dig som folk för fan!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s