Nördigt? … Ja, verkligen!

Men hur-som-helst delar jag glatt med mig, som vanligt. Har precis påbörjat min resa in i de nordamerikanska indianernas rike, rent litterärt och inget annat om nu någon trodde det.

Wounded kneeDee Brown, gav 1970 ut boken ”Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee” och först nu läser jag den. Boken kanske är som gammalt vin, hoppas. Inledningen var snårig och bökig med många namn på platser och stammar som nästan är omöjliga att utläsa för en dalmas. Efter att jag varsamt trasslat mig igenom snåren och böket kastades jag in i spänningen, lidelsen till livet och jorden, sveken i de brutna avtalen, förståelse med mera, med filmatiserade minnesbilder i svartvitt på näthinnan och namn som Crazy Horse och Geronimo red på fläckiga hästar för mitt inre.

Boken verkar bli en höjdare och den fungerade som ett startbatteri för mig. Jag såg plötsligt likheterna mellan dåtid och nutid med den omvärldsförvirrade europeén Columbus, engelska rödrockar, amerikanska generaler till nutidens Israeliska hökar, amerikanska presidenter och europeiska undfallanden. Jag såg för mitt inre ett dåtidens fritt, fredligt och härligt västindien och amerika till dagens av krig svårt sargade Afghanistan, Irak och Mellanösterns blodröda sorg. Jag såg något gammalt som jag lagt i glömskans mörka vrå. Men nu har jag hämtat upp det i dagsljuset och lagt det på bordet mitt framför näsan på mig själv och jag tänkte nu sprida det till er. Då så, till saken.

Antisemit har jag blivit kallad av Israeler och judiska företrädare i debatter som handlat om konflikten mellan Israel och Palestina. Främst har detta epitet tillskrivits mig när orden inte längre räcker till och debatten kantrar för att till slut välta över bord och sjunka till botten av det mörka och slemmiga. Jag har nu dammat av lite fakta kring ”SEMIT” för att försöka förstå vad jag – enligt en del – är ANTI till. Det här lyckades jag gräva fram i faktabankerna, håll till godo.

Begreppet semiter verkar härröra sig från ett tidigt rasbiologiskt Europa på 1700-talet där semiter ansågs omfatta de olika folk som fanns i sydvästasien mellan Persiska viken i öster, till Medelhavet i väster, från Mindre Asien och Kurdiska bergen i norr till Röda havet i söder, det vill säga ett stort landområde med mycket folk. Semiter ansågs härstamma från Noas son Sem och är alltså av religiöst ursprung, inte vetenskapligt.

Man skiljde på östsemiter i Eufrat-Tigris området med akkaderna som omfattade babylonier och assyrier, västsemiter som omfattade kananéerna och araméerna. Mest bekanta bland kananéerna är israeliterna och fenicierna. Judarna påstås vara av israelitiskt ursprung det vill säga kananéer. Sedan har vi sydsemiter och bland dem har vi sydaraber med bland annat  sabéer, minéer, himjariter och abessinierna. Sydsemiterna sågs som organisatörer av den första begynnande världshandeln och koloniserade därav även det nordöstra Afrika där abessinierna fortfarande är det härskande folket.

Själva begreppet antisemitism har idag valts att omfatta enbart judar. Detta har med största sannolikhet införts med benägen hjälp av sionisterna och är idag ett sionistiskt begrepp för att urskilja judar från alla andra i världen och kalla judarna för ETT folk, ett exklusivt utvalt folk med särskilda rättigheter att behärska och terrorisera andra folk med hänvisning till religiösa urkunder, inte till folkrätten.

Från början är alltså semit ett rasbiologiskt begrepp och inte ett begrepp på ett lands eller stats folk och religionstillhörighet. Detta bör vi uppmärksamma och ta lärdom av- alltså, kalla saker vid deras rätta namn.

– Antisemit, är jag då verkligen inte! Tack, Dee Brown, för att du startade upp mig igen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s