Sell out, folklighet och lite street art

2000-talets ”sell out” i kategorin mode och musik. Dressman och Rolling Stones. Vem vann på det oväntade samarbetet, ingen? Dressman har aldrig varit rock’n roll och Stones har aldrig varit ljummen Dressman. Är Stones-lyssnarna typiska Dressman-kunder? Eller är Dressman-kunderna typiska Stones-lyssnare? … skön kulturkrock som bryter av de vanliga H&M-affischerna … men hur bra blev det, egentligen?

Andra konstiga samarbeten: Kd och Fp – ett pappa, barn, mamma-parti (ja, i den ordningen och absolut inte pappa, pappa, barn eller mamma, mamma, barn) Även om jag inte delar så mycket åsikter med liberaler så tycker jag ändå det är ett riktigt bottennapp när ett parti som kämpat och kämpar för kvinnors och homosexuellas rätt i samhället, och gjort ett bra jobb, slår sina påsar ihop med ett ultrakonservativt homofientligt parti. En del gör tydligen vad som helst för …

####

Folklighet – vad är det? … är det bra eller dåligt? Hur vet man vad folklighet är? … hur smakar det? … pytt i panna och folköl?

För mig är folklighet i sin allra renaste form Dan Anderssons vemod som regntungt drar in över landskapen. Det är också ett nyktert och påläst folk, ett folk som inte lägger krokben för sina medborgare. Men jag vet ju att folklighet också har sina extremt påfrestande och vulgära baksidor. Det är spritfyllor och idioti, leda, droger, och en pervers längtan bort från allting som kräver minsta motstånd. Som att öppna en bok som inte är en deckare. Som att läsa en dikt. Det är en svår balansgång. Folklighet är genuint och vackert … som pytt i panna med folköl eller libanesisk meze med folköl. Olika men ändå så lika.

####

Människors behov av uttryck slutar aldrig att visa sig i alla dess former och yttryck. Många är det som skymtar bland bakgårdens ljusskygga, som aldrig vågar ta klivet ut i det offentliga ljuset och möta folkets värme. Ett mer kreativt och tolerant samhälle skulle växa inom oss och runt oss om vi – samhället – vågade släppa taget om vår lagom mellanmjölkspolitik och byråkrati.

– Vad är det värsta som kan hända? Att vi verkligen får jättar som trampar på bilar vid övergångsställen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s