I brist på sunt förnuft

Prylar som inte används ligger lite varstans där männsiskan satt ned sin fot. På jorden är det fullt med prylar. Till och med på månen och planeten Mars finns det prylar kvarlämnade gjorda av människan. Vi formligen sprider prylar omkring oss. I var människas hem finns det övergivna prylar, även i det mest minimalistiska hem finns det övergivna prylar. Tvåtusentalet måste vara samlarens årtusende.

Varför samlar vi? Beror det på driften i nedärvda gener som drev våra förfäders beteende att jaga och samla för överlevnads skull? Som driften hos hungriga att skaffa föda eller driften att fortplanata sig? Drifter helt nödvändiga för samtliga av planetens varelsers överlevnad.

Livet har, för oss människor, under årtusenden förändrat karaktär. Från ett liv där den egna kunskapen och framgången i jakt var helt och hållet avgörande för att överleva till … ? Att samla ved, kunna göra eld, jaga och göra kläder var kunskaper som stod högst i kurs en gång i tiden. Hade en majoritet av människan ursprungligen varit enbart homosexuell och vegan hade vi sannolikt varit lika utdöda som Tyrannosaurus Rex. Därmed menar jag INTE att det är något konstigt eller fel med att vara homosexuell till sin läggning eller vegan till sin matkultur, tvärtom så visar det på människans förmåga att utveckla livet. Att vi skapat utrymme för mångfalden och variationen av människans beteenden är antagligen också en utomordentlig överlevnadsstrategi. Tänk bara på hur det skulle bli om hela människosläktets män skulle vara munkar som lever i celibat, förödande och förmodligen ganska mycket frustration.

Men åter till jakten och lusten att jaga och samla, som antagligen varit helt grundläggande för vår överlevnad och utveckling. Har vi anpassat drifterna att samla och jaga? Är shopping ett sätt att jaga och samla? Kanske fyller shopping vårt grundläggande överlevnadsbehov, det vill säga jakten på föda, samlandet av saker som kläder, vapen och annan utrustning som tidigare krävdes för att överleva?

Vi har lärt oss och utvecklat sätt att förvara mat till exempel genom att konservera och frysa. Gamla metoder som vi utvecklat så till den milda grad att vi själva inte behöver lära oss att konservera eller ens frysa in. Vi köper färdigkonserverad mat och plockar bland nedfrysta grönsaker och skaldjur med mera i frysdiskarna. I våra frysar ligger det mat vi inte ens vet att vi har. Det enda vi behöver göra för att förvara fryst mat är att köpa frys och betala elräkningen och vips så har vi tillgång till det, enkelt och bekvämt.

Vi har butiker som säljer kläder och våra garderober är överfulla med sådant vi inte använder. De allra flesta av oss skulle se oerhört roliga ut om tvingades tillverka våra egna kläder av sådant som vi jagat och samlat.

De allra flesta av  oss västerlänningar jagar inte vår egen föda. Vi betalar gärna för oss så att andra avlar, föder upp, dödar, slaktar och styckar. Vi överlåter arbetet med skördandet och förberedandet av maten till andra. Bra och bekvämt på många sätt och vis. Vi shoppar sedan maten knappt vetandes om den är odlad, växer på träd, i jord eller kommer från ko eller gris.

Det har med tiden blivit allt mer viktigt med hur maten ser ut. Ett exempel – kött ska vara rött och inte vitmarmorerat av fett och absolut inte gråfärgat (oxiderat). Kött som är marmorerat har blivit synonymt med dålig mat. Vi har förlorat kunskapen om kött och dess kvalitet. Snyggt förpackat och tilltalande för ögat samt snygga förpackningar säljer bättre visar handeln. Har vi blivit driftstörda? Vi väljer hellre något som tilltalar ögat än som bjuder oss människor på kvalitet. Hur blev det så – att sinnet synen är viktigare än sinnena lukt och smak för att avgöra om födan är tjänlig eller inte? Hur många kastar inte föda som har en utgången datumstämpel på sig?

Vi har kommit så långt ifrån våra grundläggande kunskaper om överlevnad att vi inte vet hur man jagar, slaktar, styckar eller hur länge köttet ska hänga och möra för att få bra kvalitet. Många är vi som inte odlar våra grönsaker eller plockar bär, frukt eller svamp. Vi har inte en susning om hur man konserverar olika typer av råvaror på bästa sätt. Möjligen kan några av oss koka lingonsylt och torka svamp.

Mat är idag lika med förpackningar innehållandes GI, points, kolhydrater, vitaminer, fett och proteiner. Mat har blivit ett ”måste” och är tidsödande och kan till och med vara dödligt farligt.

Så kan det gå när en snygg förpackning är viktigare än innehåll och en på förhand instansad sifferkombination bättre på att bedöma om mat är bra eller dålig än våra egna sinnen?

Ont om förnuft är det gott om, åtminstone när det handlar om mat och råvaror.

Därför var det befriande att se två hungriga italienare på tv som bjöd på humor, historia, kärlek, ödmjukhet, fördomar och god mat och framför allt inte ett enda reklamavbrott.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s