Må bra i brusform

Vad är att må bra, och hur vet man att man gör det mitt i allt brus?

Det brusar mer än någonsin. Allt är öppet och tillgängligt, dygnet runt. Jag minns när det inte var lönt att knäppa på TV:n på morgonen (om det inte var lördag). Inte ens på dagtid sände man TV. Men det gällde ju bara oss som hade vanlig marksänd TV och inte de ”lyxiga” som hade parabol. De lyxiga hade vid senare delen av 80-talet tillgång till bland annat TV3. Jag minns i början av 90-talet hur det språkades i nedklankande ordalag vid köksborden när TV4 skulle sända nyheterna kl 22. Ingen skulle titta. Den där reklamkanalen hade ingen framtid. TV3 var ännu bara en liten myggfjärt i TV-medvetandet.

Det var då, i brusets begynnelse när det bara fanns 1:an och 2:an och nykomlingen 4:an som stormade in och ställde till det på 90-talet med en massa bråte i Tv-tablån som folk inte visste att de behövde. Vad var det för fel på ”Visst nappar det” med Bengt Öste? … tänker ni nu kanske. Valmöjligheten! Då fanns det ”Visst nappar det” och …

En tablå från 1987:

DEN 21 AUGUSTI 1987

TV 1

19.30

Lenz – eller friheten

Västtysk serie i fyra delar

21.00

Aktuellt med väder

21.30

Sportnytt

21.40

Sett i TV1

June Carlsson gör personligt urval och återblickar ur arton års programhistoria denna sista sommar med TV 1

22.40 – 23.25

En lektion med Tortelier

Program om finske cellisten Paul Tortelier

TV 2

18.50

Nyheter och väder från Text-TV

Extra Text-TV-sändningar för dom som inte har Text-TV

19.00

Barnprogram

Denna dag med ”Sagostunden” där Jan Nygren läser ”Historien om NÅGON”, samt Bröderna Blom.

20.00

Till Gotland

Nöjeskväll på rosornas ö medverkar gör bland annat Lotta Engberg, Desiré Edlund, Lars Lind, Babben Larsson, Ainbusk Singers och Di Sma Undar Jordi

21.00

Makt och rikedom

Fransk serie i 26 delar

21.55

Showtime: Neil Diamond

TV-show med Neil Diamond och gästartisterna Carol Burnett och Stevie Wonder

22.45 – 23.40

Gömstället

Engelsk thrillerserie i sex delar

Så här kunde det se ut:

Ja, vad säger man. Jag trivs med mångfalden och valen jag kan göra idag. Men jag saknar också dåtidens engagemang liknande ”Rock Mot Apartheid” som engagerade många. Idag är det slätstruket och politiskt korrekt – mainstream – ingen vågar ta ställning förutom de samhällsgranskande programmen, till exempel Uppdrag granskning och Kalla fakta.

TV3 fanns redan 1987, men bara för de som var ”lyxiga” och hade parabolantenn. Samma år, 1987, förde Maj-Britt Theorin (s) dåvarande riksdagsledamot på tal om att förbjuda parabolantenner och straff som fängelse och böter diskuterades. Hon hade kunnat skjuta sönder hela fredagsmyset i en enda smäll redan då. För hur mycket är inte fredagsmys förknippat med TV-underhållning. Hur många föräldrar har inte lyckats med konststycket att samla familjen kring lite mat och avkoppling medan TV:n brusar med Robinson, Idol, och annat.

Sedan dess har bruset fortsatt att surra, oavbrutet. I dag behöver vi inte använda tid till att planera vardagens dagligvaruinköp utifrån butikernas öppethållande i lika stor utsträckning. Idag kan man glömma att köpa något. Butikerna har ju nästan öppet fler timmar än man är vaken. Vi måste planera på ett annat vis. Fritidsintressen som varit gemenskap och folklighet har slutat vara något skoj, avkopplande som man gör när man inte jobbar eller tar hand om hemmet. Kost har blivit en livsstil och motion ett måste för att må bra eller för att undvika döden.

Men i detta brus där vi blir allt mer passiva till tänkandet blir det allt viktigare att visa upp en yta. Att synas, att vara någon inför andra har alltid varit viktigt för människan. Men i detta brus – hur syns man då? Nya begrepp som ”status-ångest” och ”dygna” har letat sig in hos oss. Status-ångest = måste uppdatera statusen exempelvis på fb, så att man syns. Dygna = sitta uppe ett helt dygn, oftast vid datorn.

En standard eller norm för många som vill må bra är att man helst ska gå till särskild lokal där man placerat ut diverse mekaniska apparater för löpning, cykling och redskap för att kunna lyfta tungt och anstränga musklerna. Allt ackompanjeras vanligen till hög modern musik. Att må bra har blivit ett sätt att framstå inte ett tillstånd man upplever. Vikten av att påtala ”hur man mår” det vill säga vad man äter och vad man gör när man tränar och hur ofta man tränar har blivit jätteviktigt. Hur andra uppfattar ens mående är helt avgörande för hur vi uppfatts.

Att visa upp en chimär har blivit viktigt. Att leva och att göra saker man gillar bara för det egna behagets skull har för många blivit sekundärt. Redovisandet av vad man gjort eller gör används som ett slags intyg på duktighetsgrad eller mått på hur bra man är i jämförelse med andra. De berömmande kommentarerna fungerar som kvitto på att andra uppfattat min synlighetsgrad.

Visst, det är klart att det har sina fördelar att kunna springa under lång tid om man är jagad av någon som vill en illa eller om man ska jaga ikapp något man tänker sig äta upp. Det är ju också bra att kunna lyfta tunga saker ibland.

Förmodligen finns det en längtan efter listor och struktur som sträcker sig utanför vanliga fritidsintressen som motion och kost. Men i bruset blir de vardagliga inköpen av falukorv ganska grå och ointressanta. Jag tror jag ska börja med nya statusuppdateringar på fb … ”köpt bröd, smör, ost och mjölk” och ”rastat hunden” … skulle kunna lägga in det och inget mer. Jag tror de allra flesta skulle kunna kopiera och lägga ut ungefär samma sånär som på någon ingrediens och ”gått till jobbet” istället för ”rastat hunden”. Jag tror vi skulle må bättre om vi gjorde som Golden- och Labradorretriver korsningen Benni … Slappna av, ät gott, ha goda intentioner, gilla din omgivning och umgås!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s