Det hedninska har vaknat

Samhället som omsluter mig är inte i harmoni. Principerna är undanställda och samlar för tillfället damm. Damm från folk som bara svischar förbi mot något nytt och spännande, utan att stanna upp och kika på en princip då och då. Det borde de göra, de skulle bli förvånade.

Folk famlar i 200 knyck med hukade ryggar mot illusioner om lycka genom karriärlyft eller nytt kök för 200 000 SEK. De lever i en chimär … och det kan ju vara behagligt.

Man kan ju tro att folk lever efter principerna:

Funkar i vissa sammanhang men inte överallt och jämt. Ganska sköna principer vid första anblick, men efter någon sekunds tänkande blir det svajjigt både moraliskt och etiskt.

Visst, nu raljerar jag och visst löser pengar en del problem. I och för sig problem som folk oftast helt frivilligt försatt sig i på egen hand. Jakten på spänning, upplevelser och lycka betalas via kortkrediter och avbetalningar. Hur lyckliga ser Lyxfällans deltagare ut att vara? De ser inte ens lyckliga ut när programmet går mot sitt slut, snarare lättade att det faktiskt går att göra något åt saken. Lyxfällan har gjort affärsidé av en princip – rätta mun efter matsäcken!

Men många tittar på Lyxfällan kan man konstatera. Det är inte något som helst problem att ta upp ett program med bekanta eller på arbetsplatsen. De flesta deltar livligt i diskussionen och har åsikter om principen.

Det kanske skönjar en ny tid då princip-diskussioner åter får en plats i folks medvetande. Principer är i dagens samhälle fult, omodernt och grått. Vi förväntas inte säga nej eller vara mot något. Ibland är ett NEJ det samma som att ta ansvar för sig själv eller någon annan precis lika värdefullt som ett JA kan vara för att dela med sig av ansvar och låt någon växa.

Vi ska vara för framtid och mot dåtid. Världen styckas brutalt upp i för eller mot, svart eller vitt. Men den där ljusmörka grågulvitagrönlila vårsommarhöstvintersköna vardagen då? Den som vi alla lever. När är den inne? … Den är väl alltid inne, åtminstine i min värld.

Leve principerna … det är inte de starka som överlever, utan de som bäst hanterar förändring.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s