Har maffian flyttat in?

Vi lever i ett av de mest amerikaniserade länderna i världen. Men vi behöver väl inte göra om deras misstag, eller måste vi det?

Sverige och dess medborgare har ofta en grandios självbild. Lite så där som om vi vet lite mer och bättre än andra. Vi tar sällan lärdom av andra utan vill lära oss själva. Det är både bra och dåligt.

Eftersom vi är så amerikaniserade borde vi och våra politiker också ta lärdom av deras misstag, inte göra om samma misstag och försätta folk i en mycket besvärlig och utsatt situation vad gällande pensioner, vård och omsorg.

En av de viktigaste frågorna i amerikansk inrikesdebatt var och är den om sjukförsäkringen. Många amerikaner saknar ordentligt skydd vid sjukdom. Det privata systemet är dyrt, ineffektivt och synnerligen orättvist. Den amerikanska sjukvården kostar dubbelt så mycket per person som den svenska och kostnaderna ökar lavinartat. Man kan ju undra varför det i ett land, som annars så gärna vill effektivisera, varit så svårt att reformera något som uppenbarligen fungerar katastrofalt uselt?

Förmodligen finns det starka kommersiella krafter i det amerikanska politiska systemet som bevakar eventuella reformer som skulle göra multimiljardärerna till simpla miljardärer. Samma multimiljardärer ger antagligen stora kampanjbidrag till politiker och drar sig förmodligen inte för att hota och skrämma för att hindra eventuella förändringar. Maffians affärsmetod har flyttat in som totalitär hyresvärd i det amerikanska politiska systemet, där politiker ska lyda och vinsten till sig själv och de sina är viktigare än vad som är bra för vanligt folk.

I Sverige har vi över tid nu kunnat läsa om hur privata storföretag i välfärden blivit en politisk maktfaktor. Riskkapitalbolag sitter och öser hem miljarder i egna fickor. Mina och dina surt förvärvade skattepengar som var och är avsedda för skolor, sjukvård och äldreomsorg. De giriga aktörerna inom vårdmarknaden expanderar brett och aggressivt och bedriver snart monopol. I dag äger exempelvis endast två bolag över 50 procent av äldreomsorgsmarknaden.

På liknande amerikanskt maffiamanér tar nu dessa mäktiga bolag steget in i vår politiska värld, precis som man gjort i amerikanska senaten. Det är stora kapitalintressen som står på spel. 2011 tjänade Carema Care 290 miljoner kronor, en betydande del av den summan var dina och mina skattepengar. För att öka sina vinster har riskkapitalbolagen för vana att systematiskt begå skatteflykt. Företagen vill alltså inte själva vara med och bidra till vårt välfärdssystem. De gör också sina vinster genom att ha färre anställda och sämre anställningsformer, vilket gör det svårare att klara en bra kvalitet.

Precis som alla giriga försöker de självklart slå vakt om sina vinster och påverka politiska beslut till sin fördel. Ju mer dessa bolag får växa, desto större makt får de att påverka samhället och politiken. Organisationer som Vårdföretagarna har blivit plattformar och megafoner för välfärdsbolagens egenintressen där den privatiserade välfärden lovordas. Här tas det fram rapporter och inlägg i debatten för att påverka de folkvaldas beslut och maximera de egna vinsterna.

Till skillnad mot Amerikas förenta stater ger inte företagen kampanjbidrag till enskilda politiker. Istället värvar de politiker till sina ledningar. Ofta är det tidigare rödgröna politiker som får väl betalt för att gå de privata bolagens ärenden. Bolagen har sett att politiker kan göra stor nytta för att påverka sina egna partier där kritiken mot vinstslöseriet i välfärden är stort.

Några exempel:

  • Stefan Stern, tidigare statssekretare för S och numera senior advisor i Magnorakoncernen, som är majoritetsägare i både skolföretag och vårdbolag.
  • Widar Andersson, f.d. riksdagsledamot (S) och nu ordförande för Advisory Board Acade Media med flera styrelseuppdrag i olika välfärdsbolag i bagaget.
  • Mikaela Valtersson, tidigare riksdagsledamot för MP, numera vice vd för Kunskapsskolan.

Dessa personer värvas naturligtvis på grund av sina politiska kontakter och sina möjligheter att påverka besluten snarare än för sina oerhörda kompetenser som ordförande eller vd. Reinfeldts egen rådgivare kring ”kvaliteten i vård- och omsorgssektorn” är vårdbolaget Attendos VD Henrik Borelius som har gjort mångmiljonklipp bara på de olika ”plötsliga” ägarskiftena av bolaget.

Till nästa val är det väl ändå dags att vi öppnar ögonen och ser att kapitalintressena för privata vinster i välfärden aktivt och medvetet försöker påverka politiska beslut i Sverige, precis som i USA. Det är ett demokratiskt problem och det hindrar att skattepengar används på bästa sätt. Det borde vara politik som styr vårt land inte riskkapitalbolagens jakt på miljardvinster.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s