Free Pussy Riot!

I slutet av veckan beräknas rättegången mot det feministiska punkbandet Pussy Riot nå sitt slut. Det liknar snarare en skenrättegång från fornstora stalinistiska dagar. Medlemmarna i bandet riskerar tre års fängelse för ”huliganism”, enligt åklagarsidan, för att ha gjort en spelning i en katedral i Moskva. När de var på plats bad de mycket passande jungfru Maria att befria Ryssland från president Putin.

Rättegången började den 30 juli och sedan dess har detta rättsvidriga spektakel fått stor internationell uppmärksamhet, bland annat protester från kända artister som Patti Smith och Red Hot Chili Peppars med flera. På sociala medier går det att följa upprördheten på #freePussyRiot. Det verkar som om taggen blivit ett fenomen i sig, och man kan läsa mer om de senaste nyheterna om rättegången på Free Pussy Riot.

Bandmedlemmarna Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina, och Yekaterina Samutsevich är dömda på förhand. Det står ganska klart då domaren Marina Syrova från första början ignorerat och nekat försvarets yrkanden. Försvarets försökte att intervjua homofoben och djupt religiöse Igor Ponkin, medförfattaren till rapporten som stämplar Pussy Riots spelning som ett hat mot religion. Något som nekades av åklagarsidan, varför då?

Det är ytterst viktigt att omvärlden (dvs. ni som läser detta) håller ett öga på vad som sker i Ryssland, och att proteströrelsen i landet uppmärksammas.

En något besynnerlig solidaritetsaktion ägde nyligen rum då den ryske performancekonstnären Petr Pavlovsky sydde ihop sin egen mun som en slags protest. Om Pussy Riot fälls är det ett synnerligen svårt nederlag för de demokratiska och kulturella rörelserna i Ryssland som fortfarande vågar kritiserar Putins ställning och hänga ut den intoleranta religiösa ledningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s