S + PK = SD?

Omar+MustafaNu verkar drevet efter Omar Mustafa ha lugnat ned sig. Skönt för karln kan man tycka och det tycker jag verkligen. Att bli hudflängd i media är förmodligen allt annat än angenämt – lika angenämt som som att bli förföljd för sitt ursprung eller sin religions skull. Med rätta ställdes Omar till svars för att som ordförande för olika muslimska föreningar ha bjudit in tvivelaktiga föreläsare – med antisemitiska uttalanden bakom sig. Inget konstigt med det.

Islamska förbundet, som han är ordförande för, uttrycker i sitt program en skrämmande förlegad syn på jämställdhet. Så är det. Men tänk om Omar jobbar aktivt för att förändra den synen. Om det vet vi inget.

De politiskt aktiva och progressiva människor som finns bland troende muslimer i Sverige upplever nog att en väg till engagemang har stängts. Trist. För en majoritet av muslimerna borde en social rättvis politik vara oss till stort gagn.

Abdirizak Waberi, som tidigare varit ordförande för Islamska förbundet och som varit rektor för den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg som Skolinspektionen kritiserat hårt, undgår fortfarande kritik i mediala sammanhang. Varför? För att han tillhör ett av regeringspartierna? Vi kan se att det faktum att Mustafa är vänsterorienterad gjorde honom uppenbarligen mer utsatt. Varför?

Waberi-Islam

Jag tror att i vår kristna del av världen ger vi oss hellre på de främmande religionerna på ett sätt som vi inte skulle närma oss den kristna. Tänk hur galet det blivit.

När en ny påve väljs kan det sitta tre katoliker i ett radioprogram och utge sig för att intellektuellt diskutera påvevalet i timmar utan att ens snudda vid viktiga frågor som den om Vatikanens negativa syn på homosexualitet eller aborter. När islam diskuteras är det tvärtom. Då ska byken tvättas offentligt och de skyldiga hängs ut i diverse sammanhang för allmän beskådan. Det vill säga samtliga muslimer. Jag tror inte att muslimer har en mer negativ syn på vare sig homosexualitet eller aborter än kristna. Så det så.

pope_francis3

Religiös tro i sig är inget problem. För många människor är religiositet eller andlighet det viktigaste i livet, men i politiken och i det demokratiska livet liksom i vetenskapen, hör den inte hemma. Det är i sig ett problem att avpolitiseringen av Sverige har berett rum för etniska och religiösa rörelser som alltför ofta får ta hand om det religiösa engagemanget, även det extrema oavsett trosinriktning. Socialdemokratins grundläggande linje – och det gäller såväl hela vänstern som alla liberaler – måste vara att Gud på intet sätt ska blanda sig i lagstiftning eller i den politiska argumentationen.

Den stora majoriteten svenska muslimer hör sociologiskt till de mindre välbeställda skikt som har all orsak i världen att rösta på partier som förespråkar social och ekonomisk jämlikhet. Inte segregering och åtskillnad. Muslimer i Sverige är i första hand ARBETARKLASS och inte en etnisk och religiös minoritet – det verkar socialdemokratin ha missat. När Stockholms arbetarkommun valde att nominera Mustafa borde man kanske först ha tagit reda på i vilken mån han verkligen bekänner sig till den kvinnosyn som Islamiska förbundet står för. Jag vet ju inte, men det kan mycket väl vara så att han inte har något till övers för den synen men fått böja sig för en demokratisk majoritet. Vi kanske skulle låtit oss höra vad han hade att säga istället för att fördöma.

stefan-lc3b6venEn fråga till det socialdemokratiska partiet:

– Ville ni i första hand ha en muslim eller en socialdemokrat i partistyrelsen?

Det är inte fler muslimer som behövs i socialdemokratiska partiet, utan fler människor från den breda arbetarklassen – och min poäng är att om det sker, ja då blir det också fler muslimer i partiet. Men det religiösa är alltid det sekundära, de universella politiska idealen måste vara det primära.

Slutligen. Den stora frågan ställs inte. Och de ansvariga ställs inte till svars.

reinfeldt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s