Lågorna falna och dö

Kultur-HusbyBilbra_1038918cVandalismen som nu uppmärksammas av medier känns igen. Vandalerna har en agenda. De vill skapa sig ett bättre liv i Husby och andra ställen i vårt avlånga land.. Och det vill de skapa på bekostnad av andra och de vill bara skapa det bättre livet för sig själva. Det är därför lågorna kommer falna och dö. Det är ingen revolution eller ens medveten politisk handling. Jag tror att en del av vandalismen har sin grund i utsattheten. Utsattheten av att inte kunna försörja sig, köpa sig eller sin familj det de tycker att de behöver.

Jag tror att en annan del av detta aggressiva beteende inte är en revolutionär handling med syfte att förbättra livsvillkoren för vanligt folk. Det är inte ens en solidarisk handling för att förbättra livsvillkoren för de sämst beställda. Detta beteende som dessa unga arga män uppvisar är inget annat än ett egocentriskt beteende. Vanmakten, den individuella vanmakten visar sig i lågorna från bilar som tillhör vanligt arbetande folk i Husby med flera ställen.

Det vi ser är ett misslyckande för en stat som Sverige. Det är dags att göra skillnad vid nästa år riksdagsval. Det får vara ett slut på denna tävlan människor emellan inom utbildning, jobb och ekonomi. När ska mänskliga värderingar gå före?

husbyPolisforebygg683Vardagens schema efter arbete. Kväll, en stunds vila med barn och fru, livet är gott och helst vill jag att kvällen aldrig tar slut, men det gör den obönhörligt och ­sedan … En ny morgon och jag stiger upp och är lönsam. Mitt liv kallas sedan några år tillbaka för ­arbetslinjen.

Arbetslinjen är ett gammalt förlegat och unket människoförakt. Det är dags för fritidslinjen att verkligen slå igenom … ni vet den som Ernst Wigforss snackade om. Kan vi börja tala mer om ­fritidslinjen? Fritidslinjen! Där finns embryot till vår befrielse. Lyssna till den socialdemokratiske finansministern Ernst Wigforss (1881–1977):

Om målet med samhälls­utvecklingen skulle vara att vi alla skulle arbeta maximalt voro vi sinnessjuka. Målet är att frigöra människan till att skapa maximalt. Dansa. Måla. Sjunga. Ja, vad ni vill. Frihet.

Word! Tid och möjlighet att leva och umgås. FRITIDSLINJEN!

Nu har vi odlat fram ett samhälle där den som har tid att leva inte har råd – och den som har råd att ­leva inte har tid.

När påven Benedictus XVI sensationellt meddelade att han abdikerar kände jag en stund att det var en trösterik signal till världen. Om påven, trots sin gudomliga förmåga, kan ge upp så kanske vi alla kan ge upp. Det är aldrig för sent att ge upp och börja om – var meddelandet som sändes ut från Rom.

Men i vår värld är det omöjligt. Vi kan ­inte ge upp. Vi måste orka. Att förlora jobbet i dag innebär ett liv i total utsatthet. Det finns inga nya att få, a-kassan är nedmonterad och på botten erbjuder samhället endast fattigdom.

Vi får stå med mössan och tacka för privilegiet att få prestera skiten ur oss åt ­aktieägare som kräver 12, 20 eller 40 procents ren vinst. Så vi biter ihop. Vi biter ihop tills vi dör i förtid av stressrelaterade hjärtsjukdomar. Det kanske borde ingå i varje död arbetares dödsruna ”jobbade tills hon dog” eller ”arbetade ihjäl sig”.

I morgon går vi till jobbet igen… eller?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s